Cena Solarnih Panela

Koliko košta ugradnja Solarnih Panela u 2022 godini?

Sa životnim razmakom panela od 30 do 40 godina, možete biti potpuno nezavisni od cena struje na globalnom tržištu ako ulažete u instalaciju Solarnih Panela.

Sa dolaskom proleća i sve većom zabrinutošću zbog globalne energetske krize, interesovanje za korišćenje energije iz solarnih panela je poraslo. 

Na koji tip krovnog pokrivača se mogu instalirati solarni paneli. Koji sistem odabrati i koliko će ta investicija koštati neka su od pitanja koja smo istražili.

Solarni paneli se mogu postaviti i na kosu i na ravne krovove, uz najefikasniju orijentaciju panela i nagib krova.

U zavisnosti od vrste krovnog pokrivača, na njega se mogu staviti solarni paneli. Takođe se mora znati statika krova i tovar krovnog pokrivača zbog vetra i snega Moguće je postaviti solarne panele i na ravne krovove. Ako je nagib krova između 20 i 40 stepeni, nemojte ih postaviti na salonske ploče ili nadvožnjake koji nemaju dobru statiku.

Orijentacija kuće i krova, kao i ugao krova, utiču na to koliko solarni paneli mogu da prime i pretvore u električnu energiju. Naši ljudi su rekli da krov može biti istočno-zapadni ili jugozapadno orijentisan. Idealno bi bilo da ugao nagiba krova bude između 20 i 40 stepeni.

Ako kuća nije povezana sa električnom mrežom, inverteri koji pretvaraju jednosmernu električnu energiju (12 v) zavise od električne energije uskladištene u baterijama ibaterima koji će napajati sve kućne aparate.

Važno je znati kapacitet baterija u kojima se skladišti energija. Transformator/inverter ima najveću moć u pamuku. 300 W je najslabiji na tržištu, a neki idu i do nekoliko hiljada vati.

10 do nekoliko hiljada Ah je kapacitet baterija koje su neophodne u nemrežnim sistemima. Svi manji potrošači kao što su rasveta, frižideri, televizori, radio, laptop računari i slično mogu da se objedine sa standardnim sistemom baterije.

Gotovo je nemoguće kombinovati klima uređaje, rerne, fenove za kosu, radne mašine i slične velike potrošače na takvim sistemima. Postoje standardni sistemi baterije koji se mogu povezati sa različitim objektima. Kombinacija fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije i solarnih kolektora za proizvodnju tople vode je ekonomski najodrživija.

Kao primer, kuća od 100 m2, zanimalo nas je koji panel sistem naši sagovornici preporučuju kao najekonomičnije za stambene prostore. Jedna od opcija je upotreba fotonaponskih solarnih panela, koji se koriste za proizvodnju električne energije iz solarne energije. Veličina sistema zavisi od toga koji je tip potrošača u domu.

Najekonomičnija sistem je kombinacija fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije i solarnih kolektora za proizvodnju tople vode. Solarni kolektori se mogu koristiti samo za sanitarnu vodu ili zagrejati kuću.

Kada nema struje iz mreže, potrebno je znati šta treba instalirati pored funkcionisanja sistema. Ako nestane struje na mreži, on-grid sistem ne može da radi jer je inverterima potrebna struja da bi započeli svoj rad.

Da bi sistem funkcionisao čak i kada nestane struje, potrebno je da bude hibridni i da ima električni skladišni sastav, a to su baterije. Baterije se napajaju strujom. Cena baterija je pala poslednjih godina, a sistemi su sve jeftiniji.

Jedini način da imate struju za kuće koje se ne mogu povezati sa mrežom je kroz akumulaciju. Standardne baterije iz automobila nemaju više ciklusa od baterija dubokog ciklusa. Naši sagovornici kažu da se na taj način obezbeđuje da baterije duže traju.

U Srbiji su kućne solarne elektrane regulisane tako da ne mogu da proizvode više energije nego što troše, a u normalnom radu kuća troši energiju koju proizvodi, a višak se daje u mrežu za skladištenje

Kada kuća ne generiše dovoljno energije, crpi struju iz mreže. Kada je oblačno, prvo troši "ušteđenu" struju iz mreže, a zatim troši struju iz mreže čija će potrošnja biti obračunata u tom obračunatom periodu.

Ako govorimo o kući kojoj je potrebna solarna elektrana od 6 kilovata, neophodna je investicija od 6.000 evra. Kada je reč o broju kućnih panela od 100 kvadratnih metara, to uglavnom zavisi od potrošnje električne energije u kilovatu, a ne od veličine kuće.

Elektrana prosečne kuće od 100 kvadratnih metara trebalo bi da bude između 4 i 6 kilovata. Ako je napajanje uskladišteno u baterijama, moraju se instalirati dvosmerni merač i inverter/konvertor i baterije.

Finansije su važan deo priče o solarnim panelima, a ako govorimo o kući kojoj je potrebna solarna elektrana od 6 kilovata na mreži, period povratka je sedam godina. Broj panela najviše zavisi od količine i vrste potrošača u kući.

Subvencije, gde država nadoknađuje 30 do 50 odsto investicije, najlakše su način da se uštedi novac na instaliranju solarnih sistema. U zavisnosti od mogućnosti daljeg proširenja, uvek postoji šansa da se počne sa malim sistemom. Životni vek panela je od 30 do 40 godina, ali se očekuje da će paneli nove generacije trajati duže zbog boljeg kvaliteta.

Garancija na solarne sisteme je oko 25 godina, ali to ne znači da prestaju da rade, već samo da sistem radi smanjenim kapacitetom sa manje od 85 odsto snage.

Kupac postaje potpuno nezavisan od kretanja cena struje na globalnim tržištima kada instalira solarni sistem. Trenutna situacija u Evropi, kao i pitanje da li energetska kriza može dovesti do povećanja potražnje i povećanja cena solarnih sistema, dotaknuti su na kraju.

Energetska kriza dovodi do porasta cena električne energije, što znači da potražnja za solarnim sistemima raste, jer su oni najbolja odbrana od budućeg rasta cena energenata.

Vlasnik kuće postaje nezavisan od cena struje na globalnim tržištima ako instalira solarni sistem.

Možemo očekivati povećanje cena solarnih panela, jer će to povećati potražnju. Cena Solarnih Panela bi mogla da poraste u budućnosti zbog problema sa transportom koji se dešava u poslednjih nekoliko godina.

Kako da izračunamo cenu solarne energije po kwh?

Cena solarne energije zavisi od mnogo faktora kao što su vrsta solarnog panela, gde je instaliran, koliko energije proizvodi i veličine panela. Postoje različite formule za izračunavanje troškova solarne energije, ali formula koja se najčešće koristi je: Trošak solarne energije = Trošak električne energije x Faktor kapaciteta.

ŠTA je faktor kapaciteta?

Faktor kapaciteta je mera količine električne energije koju solarni sistem može da generiše u datom periodu. Drugim rečima, faktor kapaciteta je koliko električne energije solarni sistem može da proizvede za godinu ili mesec dana. Faktor kapaciteta se izračunava deljenjem ukupnih kilovat-sati proizvedenih solarnim sistemom po ukupnom broju kilovat-sati koji su teoretski mogli da budu proizvedeni u datom periodu. Na primer, ako solarni sistem proizvede 3.000 kWh za mesec dana, onda bi faktor kapaciteta bio 300%. Ako bi isti solarni sistem proizveo 3.000 kWh u razmaku od godinu dana, onda bi faktor kapaciteta bio 33%.

Koja je formula za izračunavanje troškova solarne energije po kwh?

Trošak po kWh se izračunava množenjem ukupne proizvodnje solarnih panela sa troškovima električne energije u vašoj oblasti.

Koji su faktori koji određuju cenu električne energije?

Faktori kao što su cena goriva, vrsta izvora energije koji se koristi (solarni naspram fosila) i udaljenost od izvora energije do korišćenja električne energije uticaće na cenu električne energije.

Kako da izračunam cenu struje u mojoj oblasti?

Na primer, recimo da živite u ruralnoj oblasti, bez električne mreže ili električnih linija, i plaćate 0,10 dolara po kWh. Znaš da trošiš 100 dolara svakog meseca na struju. Podelite $100 sa $0.10 da biste dobili 100 podeljenih sa 10 = 10 sati korišćenja električne energije dnevno. Dakle, ako koristite 10 kWh struje dnevno, vaš trošak po kWh je 10 podeljen sa 0,10 = 100/0,10 = 10, što je jednako 1% po kWh.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram